DOLAR
33,9939
EURO
37,8369
ALTIN
2.822,46
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
29°C
Balıkesir
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ

Diyabet oranları neden artıyor?

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında diyabetin en hızlı arttığı ülke olduğu gerçeğinden bahseden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik; farkındalık oranımızın ise bir hayli düşük olduğuna ve diyabetin artmasındaki en büyük nedenin ise hareketsiz yaşam biçimi ve “fast food” kültürü olduğuna dikkat çekiyor.

Diyabet oranları neden artıyor?
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
17.10.2020 10:55
0
A+
A-

DİYABET NEDİR?

Diyabet, vücudumuzda bulunan ve pankreas adı verilen salgı bezinin yeterli oranda insülin hormonu üretememesinden ya da ürettiği hormonu etkili bir şekilde kullanamamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Pankreas, insülin hormonu üretemediğinde glukoz da enerjiye dönüşemez ve kanda birikir. Bu durum kan şekerinin yükselmesine sebep olur. 

DİYABET ORANLARI NEDEN ARTIYOR?

Ülkemiz, Avrupa genelindeki diyabet hastalarının sayısına bakıldığında, Rusya ve Almanya’nın hemen ardından 3. sırada yer alıyor. Bu şaşırtıcı gerçek aslında Türkiye’deki yetişkin nüfusun %15’inin şeker hastası olduğunu gösteriyor. Ülkemizde diyabet hastalığı ile ilgili farkındalığı olan kişi sayısı da oldukça düşük. Diyabet hastası olan kişilerin üçte biri kendisinde bu hastalığın olduğundan haberdar değil. Türkiye’de her 5 kişiden yalnızca 1’i diyabet hakkında bilgi sahibi. Diyabet oranlarındaki artışın en büyük nedeni ise yaşam biçimlerinin sürekli değişiyor olması. Örneğin teknolojinin her geçen gün gelişiyor ve kendini yeniliyor oluşu iş yaşamında stresin artmasına, sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz bir yaşama sebep oluyor. Özellikle Türk toplumu gelişen teknolojiye çok çabuk adapte oluyor, onu kolayca benimsiyor ve çoğu zaman da teknolojinin esiri oluyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Diyabetin artmasındaki bir diğer faktör ise spor yapma alışkanlığının olmamasıdır. Ülkemizde düzenli spor yapma kültürü fazla gelişmemiştir. Bu da hareketsiz bir yaşamı beraberinde getirir ve diyabet riskini artırır. Ayrıca yetersiz ve kötü beslenme alışkanlığı da diyabete davetiye çıkaran bir başka faktördür. Fast food ve hazır yemek kültürünün artmasıyla birlikte diyabet oranlarında da artış meydana geldiği gözlenmiştir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU MUTFAĞI RİSK TEŞKİL EDİYOR!

Fast food kültürü her ülkenin mutfağına göre farklılık gösterir. Amerika’da fast food denilince akla hamburger, cips, kola ve sosisli sandviç gelir. Ülkemizdeki fast food mutfağında ise döner, iskender, lahmacun gibi hızlı tüketilebilen yiyecekler dikkat çeker. Diyabet hazır yiyecekleri çok sever. O yüzden diyabetin ülkemizde giderek artış gösterdiği bölge Gaziantep ve yöresidir. Diyabete zemin hazırlayan hamurlu, yağlı ya da şekerli yiyeceklerden uzak durmak ve düzenli olarak kan şekeri ölçümü yaparak diyabeti kontrol altında tutmak alınabilecek en önemli tedbirlerdir.

REKLAM000 ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.